2023. jún 21.

Laptop működtetése napelemes töltővel

írta: narancsgep
Laptop működtetése napelemes töltővel

A napelemes töltő a napenergiát elektromos energiává alakítja úgy, hogy annak paraméterei laptop üzemeltetésére és töltésére megfeleljenek.

laptop-toltes-napelemrol.jpgBármely számítástechnikai berendezésnek napelemről való működtetése számos előnnyel jár. Ez a megoldás: 

  • környezetbarát, mert nem jár semmiféle melléktermék kibocsátásával, és a napenergia megújuló forrás;
  • öngondoskodó, mert lehetővé teszi, hogy függetlenedj az áramszolgáltatódtól;
  • megtérülő beruházás, mert a napelemes rendszer telepítése ugyan költséges, de hosszú élettartamú és alacsony karbantartási költségű, így a termelt áram pénzbeni értéke akár 1-2 év alatt fedezi a befektetett költséget.

Laptopot is  működtethetsz napelemmel, de vannak bizonyos tényezők, amelyeket figyelembe kell venni.

Hogyan üzemelhet laptopod napelemről?

napelemes-laptoptolto.jpgElőször is szükséged lesz napelemes töltőre, amely képes átalakítani a napenergiát elektromos energiává úgy, hogy annak paraméterei (feszültség, áramerősség, leadott teljesítmény) a laptoppod számára megfelelőek legyenek. Ez lehet hordozható napelemes laptoptöltő (képünkön), vagy nagyobb méretű napelemes panel.

Töltési idő és teljesítmény: fenti módon a laptoptöltés lassúbb lehet, mint a hagyományos hálózati tápegységgel. Az általános napelemes töltési idő nagymértékben függ a napelemek méretétől és hatékonyságától, valamint a napfény intenzitásától. Ezenkívül a notebook teljesítményigénye is befolyásolhatja a módszer hatékonyságát.

Tartalék akkumulátor: hasznos lehet egy tartalék akkumulátor vagy hordozható akkumulátor csatlakoztatása a napelemes töltőhöz. Így a napenergia felhasználható lehet a laptop töltésére akkor is, amikor nincs elég napfény vagy amikor a mobil PC használata közben az energiaszükséglet nagyobb, mint amit a napelemes töltő azonnal biztosít.

Érdemes tudni, ez az üzemmód kényelmetlen is lehet, mivel függ a napfénytől és az időjárástól. Nem mindig elegendő napfény a töltéshez, és a géped hosszabb ideig tartó használata gyorsabban lemerítheti az akkumulátort, mint amennyit a napelemes töltés pótolni tud.

Zöld energia, környezettudatosság

Mint említettük, a fent leírt megoldás környezetbarát és energiatakarékos, mivel teljes egészében megújuló zöld energiát hasznosít. Fenntarthatósági szempontból a pozitív tényezők tovább növelhetők azzal, ha nem új készüléket vásárolsz hanem olcsó használt laptop működtetésére alkalmazod a fent leírt eljárást. Felújított, akár prémium minőségű notebook számítógépeket webáruházakban vásárolhatsz a legolcsóbban. Legtöbbjük ben napelemes akkumulátor töltőt és találsz noteszgépekhez.

Szólj hozzá

vásárlás notebook használt napelemes töltő