2023. jún 03.

Rövid laptoptörténet és fenntarthatóság

írta: narancsgep
Rövid laptoptörténet és fenntarthatóság

használt laaptop vásárlás

A laptop rövid története

Korai hordozható számítástechnikai eszközök 

Úgynevezett felfedezés vagy feltalálás nem igazán került feljegyzésre, de az első mobil komputerek az 1970-es és 80-as évekbe jelentek meg. Ekkor merült fel a mérnökökben először az igény olyan hordozható miniszámítógépek tervezésére, amelyek az asztali computer legfontosabb perifériáit egyetlen modulban egyesítik: a számítógépházat, a billentyűzetet, a kijelzőt és a mutatóeszközt (egeret). Ehhez természetesen a belső alkatrészek miniatürizálását is meg kellett oldani.

Érdekesség, hogy az első hordozható gépek idején a laptop kifejezés még csak egy kis számítógépet írt le, amely a működéshez szükséges összes alkatrészt tartalmazta, beleértve a processzort, a beviteli eszközöket és a kijelzőt, amelyek egy közös ház belsejében helyezkedtek el. De hogy a felhasználó ezt táskaként magával hordozhassa, az nem szerepelt a koncepcióban. Inkább csak a szállíthatóság és az összeszerelés nélküli használatba vétel.

Valószínűleg a legelső tervAlan Kay nevéhez fűződik, aki  még 1968-ban, két évvel azelőtt, hogy csatlakozott a Xeroxhoz, papíron felvázolta a Dynabook-ot - de ez soha nem építették meg.

Történetünknek ebben a szakaszában jelentős előrelépés történt a számítógép-architektúra fejlesztésében, vagyis az adatbevitelt és -megjelenítést, -tárolást és -feldolgozást kezelő komponensek fejlesztésében és összekapcsolásában. A számítógépek történetéhez szorosan kapcsolódik az őket alkotó összetevők, például a processzor, a központi memória, a merevlemezek, a bemeneti és kimeneti eszközök története is.

Legendás modell: Osborne 1 - az első valóban hordozható mikroszámítógép (Adam Osborne készítette 1981-ben):

A mai értelemben vett laptop megjelenése

Mindent egybevetve a laptopprocesszorok hihetetlenül nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt fél évszázadban. Voltaképp ez tette lehetővé, hogy a legtöbb tulajdonos ma noteszgépet használ a legkülönfélébb feladatokra, még azokra is, amelyeknél jelentős teljesítményre van szükség. Mint például grafikai tervezés, videószerkesztés, mesterséges intelligencia futtatása.

Amikor megjelentek a tabletek és az okostelefonok is egyre fejlettebbé váltak, sokan már temetni kezdték a notebook kategóriáját. Az idő azonban bizonyította, hogy a laptopokra szükség van, s egyelőre az igények növekedését az adatfeldolgozó technológia is követni tudta. Semmi nem mutat arra, hogy ez a jövőben megváltozna: a mobil PC velünk marad.

De térjünk vissza 1983-ba! Ekkor kezdenek terjedni a valódi noteszgépek -  ezeknek már felhajtható volt a képernyője. A NEC PC-8401A Starlet és az Epson PX-8 érdemelnek leginkább említést. Az utóbbi 80x8 karakteres monokróm LCD paneljén már 480x64 pixeles grafikát is megjeleníthettünk.

Ezek természetesen még nem DOS-kompatibilis gépek voltak, hanem CP/M operációs rendszert használtak, és Wordstart, táblázatkezelőt, és egy Schedulert is tartalmaztak a ROM-ban. A memóriabővítés ekkoriban még nem volt egyszerű dolog.  Általában speciális cartridge-eken lehetett -- meglehetősen kevés -- memóriát hozzáadni a gépekhez. A PX-8 ebben is kivétel: az aljára lehetett csavarozni a bővítést, ami nemcsak memóriát, hanem processzort és saját akkut is tartalmazott.

Az így létrejött gép 120 Kbyte-os "lemeze" meglehetősen jól használható volt. Ha ennél is több adatra volt szükség, akkor a PX-8-nál is kazettákat kellett igénybe vennünk. Két meghajtója volt, amelyeket a számítógép vezérelt, a CP/M nem is szalagnak, hanem diszknek látta őket. Így egy tipikusnak mondható PX-8 A: drive-ja egy 120 Kbyte-os memórialemez volt, a B: és C: pedig diszknek nevezett kazetták. Nem csoda tehát, hogy a PX-8 rendkívül sikeres volt[.

A laptopok és a hordozható számítástechnika jövője

Növekvő anyagigény és energiaigény, elektronikus hulladék felhalmozódása, a gyártási folyamat magas károsanyag- és üvegházgáz-kibocsájtása...

Sajnos a laptopgyártási technológia fejlődése és a termelés gyors növekedése nem feltétlenül diadalmenet.

Modern gépeink kompakt, hordozható, rendkívül hasznos eszközöknek látszanak, bárhová magunkkal vihetjük őket és egy asztali számítógép erejét bocsátják rendelkezésünkre. Ránézésre a mai modern notebookok, ultrabookok természetesen köszönő viszonyban sincsenek a kezdetei "cipelhető" modellekkel. 

Ám miközben a számítógépgyártás előrehaladásáról írunk és örvendezünk újabb csúcsmodellek megjelenésén, aközben a fenntartható jövő szemszögéből inkább a termelés visszafogását kellene elősegítenünk. Földünk forrásai kimerülőben, nyakunkon a klímaváltozás.

Ezért is történik, hogy a környezettudatos felhasználók egyre gyakrabban használt laptop vásárlásával járulnak hozzá az anyag- és energiatakarékos, környezetkímélő életmód terjedéséhez. 


premium-hasznalt-laptop.jpg

laptop-történet | fenntarthatóság és notebook vásárlás

Szólj hozzá

vásárlás notebook használt