2023. jún 15.

Tanácsok laptop akku vásárláshoz

írta: narancsgep
Tanácsok laptop akku vásárláshoz

Tanácsos-e használt laptop vásárlásakor az akkucsere?

akku-vasarlas-hasznalt-laptop.jpgFontolóra vehető, attól függően, hogy az adott laptop akkumulátora milyen állapotban van, és mennyire fontos számodra az újratöltés nélküli hosszú üzemidő.

Az akkumulátor élettartama általában csökken a használat során, és ez különösen igaz a használt laptopokra. Ez azt jelenti, hogy egy 2-3 éves notebooknál az akkumulátor már kevésbé lesz hatékony és kevesebb üzemidőt biztosít. Ha a gépnek, amit vásárolsz, az aksija már jelentős mértékben elhasználódott, és rövid üzemidőt nyújt, akkor érdemes lehet megfontolni az akkucsere lehetőségét.

Az akkumulátor cseréje azonban költséges lehet, és nem minden esetben indokolt. Ha a laptop használatának fő célja az otthoni munka, ahol általában hozzáférhető a hálózati tápegység, akkor az akku hosszabb üzemideje nem feltétlenül elsődleges szempont. Ebben az esetben, ha a készülék egyébként jó állapotban van, akkor nem feltétlenül szükséges lecserélni.

Másrészről, ha mobil munkaállomást szeretnél kialakítani, és fontos számodra a tartós üzemidő és a kényelem, akkor az akkucsere célszerű lehet. Ebben az esetben érdemes felmérni az akkumulátor állapotát, és megfontolni a cserét vagy alternatív megoldásokat, például hordozható töltőt használni az üzemidő meghosszabbításához.

Összességében azt javasolható, hogy a megbízhatónak vélt használt laptop vásárlásakor vizsgáld meg az akkumulátor állapotát, és mérlegeld a számodra fontos szempontokat. Ha az akkumulátor rövid üzemidőt nyújt, és az üzemidő fontos számodra, akkor az akkucsere érdemes lehet. Ha viszont a laptop egyéb tulajdonságai és a hálózati tápegységgel való használat kielégítő, akkor az akkumulátor cseréje nem feltétlenül szükséges.

Laptop akkumulátor vásárlás szempontjai

Elhasználódtak a cellák

A hibák egyik gyakori oka, hogy egész egyszerűen elhasználódtak a cellák. A laptop akkumulátor celláinak otthoni felújításával azonban nem éri meg kísérletezni, hiszen az alkatrészek nem megfelelő módon történő összeszerelése révén több veszélyforrást is előidőzhetünk. Tűz- és robbanásveszéllyel is számolhatunk egy hanyag munka esetén, ráadásul félig sem biztos, hogy tartós javítást sikerül elérnünk.

Érdemes tájékozódni, hiszen vannak olyan – akár ingyenesen elérhető – programok is, melyek segítségével megnézhetjük, milyen mértékű az akkumulátor elhasználódása. Erről százalékos adatot kaphatunk, mely szintén közelebb visz bennünket a döntéshez: szükséges-e új akkumulátort vásárolnunk vagy szakszervizbe látogatnunk.

Laptop akkumulátor vásárlás webáruházból

Azt gondolom, a legfontosabb, hogy csakis megbízható webáruházból vagy szakszervizből rendeljünk. Az utángyártott akkumulátorokkal csínján bánjunk, ha nagyon olcsón árulnak egy terméket, az már önmagában is gyanús lehet a minőséget illetően. Ezek az akkumulátorok a gyártótól független gyárakban készülnek. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy jó minőségű utángyártott notebook akkumulátorokkal is találkozunk a piacon, melyekre szintén kaphatunk akár egy év garanciát is. Ha már emellett voksolunk, válasszunk jótállást biztosító forgalmazótól.

Nincs is minden esetben nagy különbség a gyári és az utángyártott akkumulátorok kapacitása között. De mielőtt valaki végleg emellett döntene, jobban jár, ha előbb szakvéleményt kér. Aligha éri meg spórolni néhány ezer forinton.

Nyilvánvalóan nem hagyható figyelmen kívül az akkumulátor teljesítménye sem, amikor új terméket vásárolunk. Több értéket is figyelembe vehetünk: a feszültségről, kapacitásról, a teljesítményről többnyire a laptop alján kereshetünk információt. Bizonyára nem éri meg eltérni a megadott adatoktól, hisz az ideális értékeket adja meg a gyártó.

Akkutelepünk töltése - hűtésről is gondoskodjunk

Az új akkumulátor élettartama is nagyban múlik a felhasználón, az ideális töltést szem előtt tartva hosszabb ideig is szolgálhat bennünket a termék. A teljes lemerülés és a teljes feltöltés sem használ a készüléknek, ezért többen is nagyjából 40 és 80 százalék közé lövik be azt a szintet, melyen érdemes lehet tartani a töltöttséget. Az indokolatlanul gyakori töltés is árthat a celláknak.

Ha hosszabb távon szeretnénk biztosítani a notebook akkumulátor tartósságát, az ideális töltöttségi szint tartása mellett más szempontokról sem feledkezhetünk meg.

  • Gondoskodnunk kell a megfelelő hűtésről és légáramlásról, hiszen a túlzott hő nem használ az akkumulátornak.
  • Az előzőek miatt takarón, párnán, s más textileken se használjuk a készüléket.

További olvasmány: Használt notebookok piaci részesedése az eladásból.

Szólj hozzá

vásárlás notebook használt laptop akkumulátor